Harry Mulisch Foto: nl.wikipedia.org

Harry Mulisch

29 juli 1927 - 30 oktober 2010

Harry Mulisch (83) overleden

Harry Mulisch is gisteravond op 83-jarige leeftijd in Amsterdam overleden. Hij was de laatst overgebleven schrijver van 'de Grote Drie', nadat eerder W.F. Hermans en Gerard Reve stierven.

Mulisch was een van de beroemdste Nederlandse schrijvers van de 20e eeuw. Hij schreef meer dan tien romans en tientallen verhalen. Daarnaast schreef Mulisch ook gedichten, theaterstukken en vele artikelen. Zijn boeken werden in allerlei talen vertaald.

Mulisch vond dat zijn absolute leeftijd ongeveer zeventien jaar was. "Dat is wat je altijd geweest bent, bent en zult zijn", zei hij. "Een adolescent van tachtig", noemde hij zichzelf op zijn 80e verjaardag.

Hij overleed aan de gevolgen van kanker.
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
< Vorige         21 t/m 40 van 2308        Volgende >
Harry,
we zullen je missen. Je Wijsheid - Je Rust. Ontzettend bedankt voor alles.
Familie,
veel sterkte en geniet na van zijn kundigheid. Ontzettend bedankt dat wij deze dagen mochten meegaan in de herinneringen aan hem. We hebben er veel van geleerd. 
Op 7 november 2010
om 12:29 getekend door:
T.h.i.j.s. .e.n. .R.i.a. .d.e. .B.o.e.r.-.K.o.g.g.e.l.
Dit is niet ok
Geachte Schrijver,

Een weergaloze regenboog vergezelde uw boottocht naar gene zijde. Een Antwerpenaar, Bruno, zei : "Ik ben er dankbaar voor dat de wereld Harry Mulisch schiep en al zijn mooi's met ons wilde delen" ; een ander sprak : "Holland is schaatsen, pindakaas en Harry Mulisch".

U verdient alle applaus, ondanks uw talloze ondeugden - en het is bizar dat de Minister-President niet op de begravenisplechtigheid acte de présence gaf, een teken des tijds.

Volgens de Kerk doet men er als nabestaande goed aan 40 dagen lang voor de overledene te bidden, een schietgebedje recht uit de laarzen, uit het hart, zonder hapering, een steun, hulp voor de ingeslapene tijdens zijn doorreis - en hoewel u van joods bloed zijt zult u deze raad van Rome zeker niet in de wind slaan.

Het eerbetoog der Amsterdamse bevolking, de hulde aan u op straat viel schraal uit... er stak iets ijzingwekkends in... Magere Hein liep door de straten... de Jiddies jodelende muzikanten voorop de lijkstoet leken op de Dood bij Bergman - terwijl u toch vooral van vrolijk feestgedroes en geroezemoes houdt en van klinkende champagneglazen !

Het is hier niet de plaats uw plek binnen de drie-eenheid der vaderlandse letteren te bespreken.

Wèl heb ik hier de gelegenheid uw familie van mijn innige deelneming te verzekeren en hen alle steun toe te wensen in deze moeilijke dagen.

Wij zullen u grondig missen.

Mike Nooij,1951 - namens al mijn jaargenoten met nog een kloppende ziel in hun hart 
Op 7 november 2010
om 11:18 getekend door:
M.i.k.e. .N.o.o.i.j.
Dit is niet ok
Aan de fam van Harry Mulisch, natuurlijk eerst gecondoleerd!

God liet met de regenboog nog even zien dat Harry het goed mis had.

Groet,
Wim 
Op 7 november 2010
om 10:07 getekend door:
W.i.m.
Dit is niet ok
Ja was wie je was!
je was zoals ik wil zijn.
zoals ik probeer te zijn mij zelf.
Groot was je in je denken en doen.
Rust zacht Mulisch. Harry het gaat je goed ik mis je!

Ik ben ik, jij Bent jij, maar ik ben ik en jij bent jij.

Harry Mulisch 2010 
Op 6 november 2010
om 21:39 getekend door:
T.h.o.m.a.s.
Dit is niet ok
Wat heeft u een prachtig oeuvre nagelaten, wat was u een mooi mens en schrijver. U verdient het zo'n prachtige uitvaart te hebben gehad. U zou trots zijn op uw dochters en vrienden.Ik zie u onzichtbaar genieten van de plechtigheid. Rust zacht!!! 
Op 6 november 2010
om 21:26 getekend door:
n.i.n.a.
Dit is niet ok
Rust zacht meneer Mulisch. Bedankt voor alle mooie boeken en wijsheid die u ons heeft gegeven.

Ik ben eveneens zeer onder de indruk van de uitvaartdienst die ik vandaag op de TV heb gezien. Het was echt ontzettend mooi en indrukwekkend.
Veel sterkte voor zijn familie en vrienden! 
Op 6 november 2010
om 21:24 getekend door:
E... .A.c.h.t.e.r.b.e.r.g.
Dit is niet ok
ik luister naar de speech die de dochter van Harry Mulisch nu houdt tijdens zijn uitvaard.ik herken mij in haar want nog niet zolang geleden moest ik ook speechen voor mijn papa.een gebroken volwassen vrouw die afscheid moet nemen van de belangrijkste man in haar leven.haar vader.terwijl ze spreekt vald bij mij ineens het kwartje...meneer mulisch luisterde alleen maar naar zich zelf vertelt ze.trouw aan zijn intuitie...mensen kunnen leermeester zijn,grootszakenman,alles geven aan het goede doel en mensen kunnen aardig zijn.maar wat is aardig zegt meneer Mulisch?hitler was ook aardig...het is heel simpel.je deugd of je deugd niet!gek want ik zoveel jaren jonger en zoveel minder bagage dan meneer Mulisch bekijk dat ook ten aller tijde zo.vaak gebruik ik dan ook de woorden naar de gene die ik lief heb,daar moet je bij uit de buurt blijven.soms kan ik zelf bij 1 blik denken;blijf bij mijn geliefden uit de buurt,ik heb jou compleet door terwijl ik die gene niet eens ken.het is je intuitie,en daar moet je naar luisteren en blijven volgen...gelukkig gebeurd het ook wel is andersom,dan komt er iemand op je pad en wil je die gene helpen en omarmen omdat die dat verdiend.het is dan iemand die deugd!zo simpel ligt het dus...die deugd die niet...en dan heb ik volgens de dochter van meneer mulisch nog iets gemeen.we komen beiden op voor de uderdog!ten allertijde!in welke vorm dan ook!pesten,mishandeling,discriminatie,leedvermaak,machtsmisbruik.ik doe er niet aan mee en wil er niets mee te maken hebben...als het hele land juigt omdat we een wedstrijd hebben gewonnen,kan ik het niet helpen om er toch even bij stil te staan dat de tegenstanders verdriet hebben van hun grote verlies(al blijft het uiteindelijk maar een spelletje)...dat laat ik niet blijken want iedereen om mij heen juigd.maar gelukkig weet ik nu dankzij meneer Mulisch dat er er meer zijn zoals ik,en zegt hij schaam je nooit voor jezelf,en mag ik dus ook daarin mezelf zijn..mijn kwartje is gevallen.het is een metafoor voor mijn leven.blijf trouw aan je intuitie...en wees er trots op dat je liever naast de underdog staat! je bij de winnaars(klootzakken) in het leven voegen is immers veel makkelijker... @ in tranen...

familie en vrienden veel sterkte

mijn excuses voor de schrijffouten ik he dislexie 
Op 6 november 2010
om 20:20 getekend door:
s.o.p.h.i.a. .l.o.w.e.
Dit is niet ok
Lieve Harry, bijzonder mens met een bijzondere geest, gezegend, obsevator en registrator van het bonte verschijnsel dat leven heet, toen de regenboog verscheen wist ik dat jij een wens mocht doen om te laten zien dat het goed was zoals het is,een troost voor de verdrietigen die achterblijven, het teken van oneindigheid. 
Op 6 november 2010
om 19:30 getekend door:
l.i.d.a.
Dit is niet ok
Eerste kennismaking tijdens een Nacht van de Poezie in Utrecht, groots schrijver die de eigen geschiedenis literair wist te duiden in een wereldwijd perspectief, reikend naar de hemel.

Dat de betekenis van ´individuele soevereiniteit´ met zijn heengaan, nieuw leven mag worden ingeblazen door allen die hem en/of zijn werk kennen.Zijn bron spreekt voor zich. RIP 
Op 6 november 2010
om 18:11 getekend door:
m.a.r.i.a.n.n.e.
Dit is niet ok
arry bedankt. Ik heb genoten van het eerbetoon dat je vandaag hebt gekregen. Je hebt het verdiend. ik mag gelukkig blijven genieten van je virtuoos geschreven boeken. De rede van je dochters bracht me -eindelijk- aan het janken. Harry, het ga je goed in de wereld waar je nu bent. ik ben stil na de toespraken van je kinderen. wow, wat fijn dat kinderen zo van je kunnen houden !!! Familie; hou hem in ere. Ik doe mee.
p.s. bedankt voor de paardenfilm 
Op 6 november 2010
om 18:06 getekend door:
G.e.r.r.i.t.
Dit is niet ok
Harry,
vandaag de herdenkingsdienst voor jou.
Ik heb de uitzending gezien op TV.
Wat een 'feest '
Nooit heb ik meer geleerd van woorden van jou.
Zelden een begrafenis bijgewoond waar je iets van op steekt.
Je bent een voorbeeld voor mij voor het Leven en voor het Sterven. Ik was erg gelukkig met deze herdenking. Geeft mij levensmoed en stervensmoed. Dank je wel, ook aan familie en vrienden die deze live TV-uitzending mogelijk hebben gemaakt waardoor ik als 1-cellige(!)(met wetenschappelijke opleiding) weer enkele belangrijke nieuwe inzichten heb op gedaan
Dank Harry, rust zacht daar, maar niet te lang, ik wil van je vernemen op de een of ander e manier hie het Toeval in elkaar steekt; daar ..heb je connecties die je wat kunnen onthullen; en als jij je best wil doen lukt het je ook
Dag hoor.. 
Op 6 november 2010
om 17:56 getekend door:
G.o.n.
Dit is niet ok
Een groot schrijver is niet meer. Harry Mulisch was een verlichte geest.
De TV-uitzending van de dienst in de Stadsschouwburg is voor mij de mooiste en ontroerendste van het hele jaar. Dank voor de film van de redding van de paarden. Dank voor de prachtige muziek. 
Op 6 november 2010
om 17:29 getekend door:
p...j... .v.a.n. .w.i.e.r.i.n.g.e.n.
Dit is niet ok
Rust zacht. Tranen om de herinnering. Tranen uit liefde. Tranen om je heengaan. Tranen om je leven. Tranen om wie en wat je achterlaat. Tranen om wat je voor zoveel mensen hebt betekent.
Tranen om je los te moeten laten. Blijdschap en bewondering voor wie je was.
Heel veel sterkte aan de familie en naasten. 
Op 6 november 2010
om 16:57 getekend door:
E.l.l.y.
Dit is niet ok
Voor Harry Mulisch: Rust zacht in het gedoe in de hemel, moge die net zo mooi zijn als het gedoe waar u zo van hield.
Veel sterkte voor alle dierbaren.
Dochters spraken ontzettend mooi vandaag, was sprakeloos en ben onder de indruk. 
Op 6 november 2010
om 16:12 getekend door:
n.i.n.a.
Dit is niet ok
Niet meer fysiek op deze aarde te zijn betekent voor mij dat de heer Harry Mulisch wel blijft voortleven, dat U er nog steeds bent, al is het dan in een andere dimensie.
Een groots mens! 
Op 6 november 2010
om 14:03 getekend door:
H...v...d...V.e.l.d.e.-.v.a.n. .G.i.e.s.s.e.n.
Dit is niet ok
Harry bedankt voor alles wat je mij hebt laten lezen.
het was vaak bevestegent.
tot ziens Riky 
Op 6 november 2010
om 13:56 getekend door:
R.i.k.y. .v...d... .T.i.l.l.a.a.r.
Dit is niet ok
Geachte fam.Mulisch

Het was een zeer indrukwekkende dienst ook al heb ik de heer Harry Mulisch niet persoonlijk gekend en ook niet gelezen als ik hem op t.v zag was het of ik hem al jaren kende. Het was een zeer warme man. Langs deze weg wil ik dan ook de gehele familie heel veel strekte toe wensen met dit enorm groot verlies. Rust zacht heer Mulisch

Namens fam. Wapenaar 
Op 6 november 2010
om 13:52 getekend door:
J...Y... .W.a.p.e.n.a.a.r.
Dit is niet ok
Dank dat de familie de gedenkdienst heeft willen delen met zovelen...thuis vanuit de huiskamer via televisie, heeft u mij veel gegeven. Zo zijn er altijd mensen 'van buitenaf' die me m'n levenlang al kunnen raken, zonder een persoonlijke blik te hebben ontvangen. De heer Mulisch kon bij mij dichtbij komen zonder ook maar een boek van hem te hebben gelezen... mijn gevoel, door hem te zien; dat de persoon er is; zo nu en dan in beeld kwam, bleek voldoende. Waarschijnlijk herkende ik iets in de persoon Mulisch die bij mij past; die mij voor een deel deed herkennen in mijn vader. Mulisch past bij mij in het rijtje van drie heren: mijn vader, Willem Nijholt, Mulisch. (waarom?...ach, vast een mooi verhaal van te maken, maar niet in een condoleanceregister.) Dit is een groet en sterktewens aan familie van de heer Mulisch. Goed dat hij geleefd heeft,en zichzelf heeft laten zien. 
Op 6 november 2010
om 13:20 getekend door:
I.n.e.z. .J.a.n.s.s.e.n.s.-. .v.a.n. .G.e.u.n.s.
Dit is niet ok
Ik vond het een indrukwekkende herdenking om te zien. Ik was onder de indruk van de woorden van Marcel van Dam, de woorden van zijn dochter en de krachtige beelden van de paarden.

Ik wil zijn nabestaanden veel sterkte wensen, maar ik denk dat zijn uiteindelijke, onvermijdelijke dood en herdenking een viering van zijn leven was als mens, echtgenoot, vader, vriend en schrijver, die zijn stempel gedrukt heeft op de Nederlandse cultuur en literatuur... 
Op 6 november 2010
om 13:19 getekend door:
M.a.r.t.i.j.n.
Dit is niet ok
Rust of droom zacht, meneer Mulisch. 
Op 6 november 2010
om 13:06 getekend door:
J.a.n. .W.
Dit is niet ok
< Vorige        1 2 3 4 5 6 7 ... 116      Volgende >
Dit register is aangemaakt door:
Nick
op 31 oktober 2010

Contact met beheerder >
Contact met Nick:


  annuleren

Register verlengen >
Een blijvende herinnering aan:

Harry Mulisch

U kunt van dit register en de toegevoegde condoleances zelf een boekje maken en laten drukken. Meer info >

Nieuw boekje maken >
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, Twitter en SMS. Foto